Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
септември 03, 2010, 10:57:51
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търси:
Експертно Търсене
Приятели, това е
форум за литература и хора
, очакващ да стане наш дом. Чист и подреден. Да го изпълним с живот, без да посягаме на чистотата му.
30687
Публикации в
3724
Теми от
70
Членове
Последен член:
admin
ГЛОСИ
LIBER - за човека: книжен и свободен
ПРОЗА
Маа Джонг
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
« назад
напред »
Страници:
[
1
]
2
Автор
Тема: Маа Джонг (Прочетена 3490 пъти)
Ваня Константинова
Hero Member
Публикации: 668
Маа Джонг
«
-:
февруари 07, 2008, 02:57:18 »
Как и защо бе избран точно той измежду хиляди други играчи, които играеха дилетантски за удоволствие и разтуха, а някои и за пари, из многобройните домове в страната, никога не разбра. А и не си зададе този въпрос, защото волята на Учителите не подлежеше на обсъждане и изключваше всяко любопитство. Обучението му започна късно, повечето от другарите му бяха значително по-млади, почти деца. Първите седем години усвояваха основни правила от Играта, защото в Школата тя изглеждаше доста различна и несравнимо по-сложна от онова, което се практикуваше навън, където светски приумици, своеволни размествания, използване на жокери и дори версия по правилата на Бабкок от Червената книга, играна от жени през епохата на декаданса, се ширеха навред и увличаха все повече последователи. Някои смятаха, че Играта е измислена за забавление и за убиване на скуката чак през 19-ти век, други твърдяха, че е еврейска, защото на американския континент я практикуват предимно евреи.
В Школата се подчиняваха строго и благоговейно на правилата, определени от истинския създател на Играта, великия Конфуций, и вече двадесет и пет века работеха неуморно по тринадесет часа на ден, за да вникнат във всеки детайл от съвършения промисъл, въдворяващ идеалната хармония на добродетелите, символизирани от червения, зеления и белия дракон:
благосклонност, искреност и синовна привързаност
. Към основното отделение имаше също и отделна работилница, където други се обучаваха да изработват прецизно комплекти блокчета, кокалени пръчици и показатели на ветровете. И тази група ученици имаше своите първенци и избраници, които работеха упорито и всеотдайно и водеха много по-строг живот в непрестанен пост, като и през четирите сезона дневната им дажба храна се състоеше неизменно от четиридесет зърна черен ориз и един сушен плод. Но никому не минаваше през ум да се оплаква – това бе нужно, за да поддържат пръстите си тънки и чувствителни, а погледа – остър и проницателен за всяка грапавина на блокчетата, която би ги направила неустойчиви при размяната на ветровете и би застрашила конструкцията на стената и постигнатите прости и сложни комбинации.
През следващите седем години властваше пълна свобода по отношение на начина на живот и начина на игра. Колкото и да им се струваше подозрително и неуместно в началото правото да задоволяват всяко свое хрумване, учениците привикваха бързо към напълно новата за тях липса на правила и се отдаваха, първо плахо, а по-късно все по-необуздано, на увлеченията си. Излизаха из града по всяко време, пътуваха според желанието си, завързваха приятелства и любови и изучаваха възможностите и преградите пред тях с любопитството на първопроходци. Някои следваха обществени науки, медицина или живопис в прославени университети, други се интересуваха повече от техника или някакъв спорт, а трети бяха привлечени от съмнителните квартали и игралните зали и прилагаха там наученото досега. Повечето все по-рядко се връщаха в Школата и накрая я напускаха завинаги.
Учителите внимателно наблюдаваха интересите на всеки свой възпитаник и промените, които настъпваха в играта им. Правилата се отдръпваха на заден план, проявяваха се възможности за всякакви артистични ходове, за развихряне на фантазията, съчиняване на дълги, невероятни саги от привидно непоследователни стъпки, объркани арабески и несигурни извъртания на първоначалния замисъл, в които изпъкващият още на петия ход като победител внезапно се виждаше принуден да отстъпи и да се придвижва до края на партията единствено по волята на своя съперник. Постепенно най-добрите се открояваха и всички знаеха кои са, без да го обсъждат или по някакъв начин да променят външно отношението си към тях.
През следващия период от учениците, с които бе започнал, останаха само четирима. Увлечението им по Играта бе едновременно и притегателно, и плашещо, удоволствието, а заедно с него и съмненията в правилността на всеки ход, се засилваха с всяка поредна игра. Постепенно преминаха към разиграване на самостоятелни партии, като сменяха мястото си след поредния ход и се превъплъщаваха във всеки от четирите ветрове, променяйки все по-успешно индивидуалната си философия на игра и облика на собствената си личност, като се вживяваха в създадени от въображението им роли. Понякога дотолкова се увличаха, че се налагаше Учителите да ангажират съзнанието им с нещо друго, за да ги откъснат временно от фантазията за съвършенство. Изпращаха ги из града с различни поръчения – да набавят липсващи материали, да занесат някое важно писмо или да присъстват на спектакъл на гастролиращи танцьори.
При изпълнението на една подобна задача се запозна с бъдещата си жена в дома на възрастен Учител, оттеглил се вече от преподаване, където бе изпратен да вземе ценен ръкопис, свързан с историята на Играта. Старият човек с удоволствие му разказа за различни епохи от развитието на Школата, сподели, че пише спомените си от времето след установяването на републиката през 1949, когато Играта била официално забранена, а Школата - затворена. Преподавателите и учениците, които тогава били много повече на брой, се оказали принудени от режима да продължат заниманията си тайно. Част от тях били издадени от завистливи съграждани, заловени и подложени на мъчителни репресии, повечето намерили смъртта си в лагери и затвори. Други успели да заминат в чужбина, където продължили обучението, като най-многобройни и най-добре организирани били заселилите се в Хонконг и Макао, където и днес Играта е почитана и широко разпространена.
Усетил интереса му, старецът го покани да го посети отново и при всяка нова среща му разкриваше непознати подробности за събития и личности, които са били свързани с общото им дело от древността до днес. При едно от посещенията му представи и дъщеря си, която бе толкова изящна и изумително мъдра за годините си, че вече му беше невъзможно да прекара и ден, без поне за кратко да посети тихата къща със съвършена градина, в която, с малки прекъсвания, щеше да прекара остатъка от живота си.
Горе-долу по същото време четиримата ученици започнаха да се досещат за тайния смисъл на Играта. Първоначално това бяха догадки, които споделяха само помежду си, но постепенно, разкривайки с радост и удовлетворение тяхната готовност, възрастните отговориха и на най-дръзките им въпроси. Въведоха ги в предстоящата им мисия на пазители на съдбините внимателно и с голяма духовна подкрепа, като не пропускаха да припомнят най-важното от същността на високата чест, която им бе отредена.
Тримата останаха в Школата да предават натрупаните знания. Самите те продължаваха да се усъвършенстват и бяха винаги на негово разположение за съвет и помощ при всякакви затруднения. Той, неусетно навлязъл в средната възраст, заживя със съпругата си в дома й, поел с радост и чувство на отговорност повереното му задължение да бъде избраният и всеки ден да продължава да играе по възможно най-подходящия за всички останали начин. С неговото окончателно идване възрастният му тъст неочаквано изчезна, като му остави безбройни томове и ръкописи и един малък павилион в градината, в който нямаше нищо друго, освен необходимото за Играта. Плочките изглеждаха толкова стари, че в началото той се боеше да ги докосва, защото му напомняха скрижали. Бавно започна да опознава характера им, предпочитаните от тях комбинации, в които се чувстваха най-хармонично съчетани и естествено водеха към красиви и сложни завършеци на отделните етапи. Влияеше се от настроението им, обикновено свързано с редуването на сезоните и пътя на небесните тела, а те усещаха промените в живота му и отговаряха на тях с меко и елегантно съпричастие. При раждането на децата му плочката-цвете, чието име носеше жена му, заемаше необичайна роля и превръщаше ходовете в изключителна оратория от блестящи фойерверки, която постепенно, с общото участие на трите дракона и всички останали, се смекчаваше и утихваше в едва доловим шепот от приспивна песен. По същото време почти навсякъде цареше мир, хората работеха усърдно и почтено, изкуствата процъфтяваха, а създаденото запазваше непокътнатата си стойност. Когато стана дядо, на изток при първото раздаване се появи небесната печалба маа джонг от четирите сезона и око, изключителна и сложна комбинация, носеща най-красивата поличба.
За съжаление не винаги всичко вървеше така гладко, както би му искало. Имаше дни, месеци и дори години, в които плочките се объркваха, четирите вятъра сякаш забравяха посоките си и, въпреки усилията му, разиграванията бяха бързи, непредвидими и хаотични. Той губеше нишката, която би го довела до успешен завършек. Понякога се боеше, че е загубил усета си и е забравил наученото. Търсеше помощ от тримата в Школата, но и там нищо не вървеше както трябва. Заедно си вдъхваха смелост и успокоение и въпреки това му се струваше, че трудностите продължават прекалено дълго. Светът сякаш се рушеше, направеното нямаше стойност, епидемии, бедствия и войни измъчваха мнозина. Той ту спираше да се интересува от новините, ту не се откъсваше от телевизора. Объркваше се, изпадаше в тревога от чувството на безсилие и не се успокояваше, докато ходовете отново не придобиеха желаната уравновесеност.
Годините минаваха и въпреки че все повече усещаше умора, продължи с внимание да изпълнява задължението си на пазител на съдбините. Учудваше се, че от Школата не изпращат неговия заместник, вече нямаше сили за нищо друго. Внукът му растеше, здраво и любознателно дете, понякога според него прекалено весело, и постоянно се опитваше да го занимава със себе си. Седеше с часове край него, наблюдаваше и го молеше да му разказва за Играта. Той считаше, че е прекалено малък, а и не намираше нрава му за подходящ.
Тази сутрин се събуди по-късно от обичайното и, бързайки към павилиона, притеснен, че е пренебрегнал задълженията си, усети особената лекота, която бе обхванала всичко наоколо. Растенията в градината изглеждаха някак по-млади и изключително живи, излъчваха съпричастие и обич, къщата се усмихваше, а хората по улицата изглеждаха сякаш са преживели току-що нещо радостно и важно. Забърза към павилиона и ужасен забеляза как внукът му се е надвесил над Играта. Приближи и преди да го пропъди, погледна и пред него се откри най-изумителният, немислим и прекрасен до съвършенство вариант на Играта, който не се бе надявал да види дори и в сънищата си и бе смятал, че символизира стремежа към недосегаемото. Плочките оживяваха, съчетани в изражение на непостижимата хармония между трите добродетели.
Засрамено и виновно, че е пристъпило забраната, детето помоли отново да го научи на сложните правила. Преди да се оттегли с облекчение, той се усмихна и му каза само най-важното, което Учителите му предадоха заедно с честта да бъде отговорен за съдбините на света:
Играта може само да бъде играна. Тя никога не може да бъде спечелена.
«
Последна редакция: февруари 07, 2008, 15:56:41 от Ваня Константинова
»
Активен
"Тук човек може да си създаде погрешната представа, че светът е пълен с писатели като с лайна" Д.Угрешич
Валентин Дишев
Гост
Re: Маа Джонг
«
Отговор #1 -:
февруари 07, 2008, 09:47:35 »
Всички сме разпределени според своите ветрове...
Не ми се иска да говоря за текста, а за удоволствието. А понеже удоволствието не е за говорене, ще ти кажа само това, което ще запомня от срещата с текста тази сутрин - изумителното усещане за живееща и тържествуваща интелектуална история на автора (нещо, което до зъзнене ми липсва в българската литература). И не става въпрос за усвоени (или не) фактичности...
Активен
Кирил Кирилов
Hero Member
Публикации: 1233
«
Отговор #2 -:
февруари 07, 2008, 10:23:40 »
Накара ме да се разровя из нет-а, за да науча подробности. Любопитно. Свързах разказа ти с много любими мои неща - четирите вятъра на Кастанеда, драконите, ролевите игри... И се замислих - това, Ваня, май е най-важното.
Но какво измислих - си е за мене.
Благодаря и за хубавия финал.
Активен
Как да преминем живота? "Красиво и внимателно - като въжеиграч над бездната." Я. Г. Голомехов
Божидар Пангелов
Hero Member
Публикации: 1227
«
Отговор #3 -:
февруари 07, 2008, 10:31:47 »
Баси. Мисля, че вече е готова за издаването.
"В зависимост от различните варианти на играта, късметът може да е само за красота"
Активен
"А щом бленът на дух унесен
безбрежна есен осени,
тя ще издъхне като песен
над разлюлените вълни."
Н. Лилиев
Георги Милев
Hero Member
Публикации: 1585
«
Отговор #4 -:
февруари 07, 2008, 12:40:08 »
Цяла сутрин си ходя с паднало чене и без капа (която тупна след като го прочетох - имам и свидетели!) и си мисля (доколкото мога) - мамка му, те това е на СВЕТОВНО ниво! (Помислих си и за едни други работи... нейсе, както и да е...)
АМА НАИСТИНА, НЕ Е ВЕРНО!
Активен
Ваня Стефанова
Hero Member
Публикации: 1669
«
Отговор #5 -:
февруари 07, 2008, 12:54:07 »
Цитат на: Георги Милев в февруари 07, 2008, 12:40:08
Цяла сутрин си ходя с паднало чене и без капа (която тупна след като го прочетох - имам и свидетели!)
И аз.
Май в движение е спипана философията на играта - отвъд скицираната символика на 'ритуалите'...
Киликанзерски много ми допадна, Ваня - и е много твой текст (как само притворно кротко се придържа към енциклопедичните факти!
)...
Активен
Implicitus
Диана Недева
Jr. Member
Публикации: 81
«
Отговор #6 -:
февруари 07, 2008, 15:19:03 »
От времето на празнуващите индийски махараджи и трите бели лисици май не съм се въодушевявала толкова
, не мога да устоя и ще се влюча в играта, независимо от способностите, може би скоро.
и плесна с ръце в изблик на радост
Активен
"Времето и пространството са мрежа, изтъкана от самите нас, зад която се крие действителността." А.
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #7 -:
февруари 07, 2008, 16:02:33 »
Цитат на: Валентин Дишев в февруари 07, 2008, 09:47:35
Всички сме разпределени според своите ветрове...
Не ми се иска да говоря за текста, а за удоволствието. А понеже удоволствието не е за говорене, ще ти кажа само това, което ще запомня от срещата с текста тази сутрин - изумителното усещане за живееща и тържествуваща интелектуална история на автора (нещо, което до зъзнене ми липсва в българската литература). И не става въпрос за усвоени (или не) фактичности...
... и преброени
Днес не съм особено находчива в намирането на думи, сещам се само за неподходящите "благодаря" и много се радвам", но какво пък, точно така си е: благодаря, много се радвам, Вальо
Активен
"Тук човек може да си създаде погрешната представа, че светът е пълен с писатели като с лайна" Д.Угрешич
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #8 -:
февруари 07, 2008, 16:06:45 »
Цитат на: Кирил Кирилов в февруари 07, 2008, 10:23:40
Накара ме да се разровя из нет-а, за да науча подробности. Любопитно. Свързах разказа ти с много любими мои неща - четирите вятъра на Кастанеда, драконите, ролевите игри... И се замислих - това, Ваня, май е най-важното.
Но какво измислих - си е за мене.
Благодаря и за хубавия финал.
Твоите любими неща са и мои
А измисленото нека си е за теб. Наистина е любопитно, попрочетох малко, поръчах и две неща, ще ти ги покажа, ако пристигнат успешно. Благодаря и аз
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #9 -:
февруари 07, 2008, 16:09:37 »
Цитат на: Божидар Пангелов в февруари 07, 2008, 10:31:47
Баси. Мисля, че вече е готова за издаването.
Днес си особено експресивен в изказа, и не само тук
Може и да е готова някъде, сега остава да я срещна и да я харесам
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #10 -:
февруари 07, 2008, 16:18:23 »
Цитат на: Георги Милев в февруари 07, 2008, 12:40:08
Цяла сутрин си ходя с паднало чене и без капа (която тупна след като го прочетох - имам и свидетели!) и си мисля (доколкото мога) - мамка му, те това е на СВЕТОВНО ниво! (Помислих си и за едни други работи... нейсе, както и да е...)
АМА НАИСТИНА, НЕ Е ВЕРНО!
Жоро, Жоро... Единият ругае, другият вика, нещо не е наред.
Не знам кое ниво е "световно", има неща, които са толкова нагоре, че ми изглеждат на светлинни години за достигане.
Ама си е вярно, наистина
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #11 -:
февруари 07, 2008, 16:22:13 »
Цитат на: Ваня Стефанова в февруари 07, 2008, 12:54:07
Киликанзерски много ми допадна, Ваня - и е много твой текст (как само притворно кротко се придържа към енциклопедичните факти!
)...
Наистина, Ваня, кротко добре, ама притворно пък
А сериозно - да, има доста от личните ми виждания за нещата от живота тук, чак е неприлично.
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #12 -:
февруари 07, 2008, 16:25:13 »
Цитат на: Диана Недева в февруари 07, 2008, 15:19:03
не мога да устоя и ще се влюча в играта, независимо от способностите, може би скоро.
и плесна с ръце в изблик на радост
Добре, че не си виден представител на стоицизма. Какво да го правиш - любознателно дете, понякога прекалено весело
Активен
Иво Георгиев
Hero Member
Публикации: 581
«
Отговор #13 -:
февруари 08, 2008, 14:21:26 »
Като добър дегустатор и аз не бързах. Изчаквах, да усетя всички утаявания, на вкуса, да улегнат и се разстелят по съзнанието всички букети, мъдрости, източни аромати, узрявали на южен склон...
И тогава дойде насладата.
Само едно мъничко зрънце ме учуди и стресна - мисля, че думата "телевизор" няма място всред целият този (красив и потаен) свят.
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
Публикации: 1116
«
Отговор #14 -:
февруари 08, 2008, 16:48:21 »
Преборих се
Дишев е прав, но на мен ми харесва
и
овладяната фактология, защото често в името на ефекта, човек си позволява да бъде небрежен.
(С П. бяхме почти пред развод (с шумен скандал) по повод неправдоподобното описание на римската баня и неправилното спрежение на един латински глагол в "Естествен роман" на Г.Г.)
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Бояна Петкова
Hero Member
Публикации: 1116
«
Отговор #15 -:
февруари 08, 2008, 16:53:03 »
Цитат на: Иво Георгиев в февруари 08, 2008, 14:21:26
мисля, че думата "телевизор" няма място всред целият този (красив и потаен) свят.
Що
Играта се играе във времето на телевизорите и новините по същия начин, както се е играла и по времето на династията Минг, и през 1949... и след нея...
Демек, дреме ù на играта за телевизора
«
Последна редакция: февруари 08, 2008, 16:57:32 от Бояна Петкова
»
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #16 -:
февруари 10, 2008, 23:35:51 »
Цитат на: Иво Георгиев в февруари 08, 2008, 14:21:26
Само едно мъничко зрънце ме учуди и стресна - мисля, че думата "телевизор" няма място всред целият този (красив и потаен) свят.
Да ти призная - мислих го и си е съвсем нарочно. Както и датирането на републиката. Предположих, че някой ще се подразни. Но това не е абстракция, случва се в съвременния свят, където хората научават новините от телевизионните емисии или от интернет. Не е притча, нито красива история - съдбините на света наистина зависят от ходовете на Играта
Благодаря, Иво.
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #17 -:
февруари 10, 2008, 23:40:35 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 08, 2008, 16:48:21
Преборих се
Дишев е прав, но на мен ми харесва
и
овладяната фактология, защото често в името на ефекта, човек си позволява да бъде небрежен.
(С П. бяхме почти пред развод (с шумен скандал) по повод неправдоподобното описание на римската баня и неправилното спрежение на един латински глагол в "Естествен роман" на Г.Г.)
Браво, нинджа
И фактологията е ефект - доколко винаги е овладяна, е друг въпрос. Но аз да не съм Борхес, че да измислям имена и дати
А тази история с П. я помня, но добре, че не сте стигнали до край, все пак. Мисля, че ГГ нямаше да си го прости.
Активен
Иво Георгиев
Hero Member
Публикации: 581
«
Отговор #18 -:
февруари 11, 2008, 10:17:53 »
Цитат на: Ваня Константинова в февруари 10, 2008, 23:35:51
Да ти призная - мислих го и си е съвсем нарочно. Както и датирането на републиката. Предположих, че някой ще се подразни. Но това не е абстракция, случва се в съвременния свят, където хората научават новините от телевизионните емисии или от интернет. Не е притча, нито красива история - съдбините на света наистина зависят от ходовете на Играта
Щом ти пасва на замисъла...
(обмислила си го предполагам какво ти носи, с какво обогатява духа на повествованието.)
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
«
Отговор #19 -:
февруари 12, 2008, 23:18:09 »
Цитат на: Иво Георгиев в февруари 11, 2008, 10:17:53
Щом ти пасва на замисъла...
(обмислила си го предполагам какво ти носи, с какво обогатява духа на повествованието.)
Самата дума наистина не звучи добре, така си е. Ще измисля нещо друго, но си държа на времевата конкретизация
Активен
Страници:
[
1
]
2
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
LIBER - за човека: книжен и свободен
=> ПОЕЗИЯ
=> ПРОЗА
=> Миниатюри
===> Източният хоризонт - юген и хайку
===> Западният хоризонт
===> Работилница
=> ВЕЗНИ
=> МЕЛНИЧКА
===> "Инцидентът"
===> "Ист-50"
===> "100-те "исторически" миниатюри на България"
===> Тя ......, защото
===> Голямото новогодишно писане
=> Поезия - "Искам да ви представя..."
=> Поезия - "Хайде да си поговорим!"
=> Проза - "Искам да ви представя..."
=> Проза - "Хайде да си поговорим"
=> Фрагменти
=> Приказки
===> БЯЛО
Да си припомним стари публикации
=> Да си припомним стари публикации
ЧЕКМЕДЖЕ - за всичко и за всички
=> ВЕСТНИК - за личности, събития и споделености
=> ГЛАСНИ - литературата има и глас
=> Какво чета в момента?
=> ВСИЧКОТУК
===> Търг за произведения на изобразителното изкуство с блага цел
===> Подаръци за всички ще има...
===> Артинсталацията на Валентин Дишев "По"
КНИЖАРНИЧКА
=> Поръчки по пощата
Форум за гости (и бъдещи приятели)
=> За всичко от всички
За нас и този форум
=> Ние сме?
КОНКУРС НА "ГЛОСИ"
=> Правилник и статут на конкурса
АРХИВ - ежемесечен национален конкурс за поезия и кратка проза
=> КРАЕН РЕЗУЛТАТ и архив на финалния арбитраж (февруарска сесия)
===> Конкурс - "Февруарска сесия" - 2008 г.
=> Конкурс - "Мартенска сесия" - 2008 г.
===> Мартенска сесия на конкурса - ФИНАЛ
=> Конкурс - априлска сесия
===> Мартенска сесия на конкурса - резултати
===> Априлска сесия на конкурса - финал
=====> Текстове, участващи във финала
=> Майска сесия на конкурса
===> Майска сесия на конкурса - финал
=> Юлска сесия на конкурса
Loading...