Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
септември 08, 2010, 04:21:25
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търси:
Експертно Търсене
Приятели, това е
форум за литература и хора
, очакващ да стане наш дом. Чист и подреден. Да го изпълним с живот, без да посягаме на чистотата му.
30700
Публикации в
3727
Теми от
70
Членове
Последен член:
admin
ГЛОСИ
ЧЕКМЕДЖЕ - за всичко и за всички
Какво чета в момента?
Какво четем в момента?
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
« назад
напред »
Страници:
[
1
]
2
3
4
5
6
Автор
Тема: Какво четем в момента? (Прочетена 11715 пъти)
Бояна Петкова
Hero Member
Публикации: 1116
Какво четем в момента?
«
-:
февруари 10, 2008, 09:32:40 »
Според мен ще е забавно да има нещо като "отчетна" тема.
Другото много натежава и се вижда, че почти не пишем, защото не ни се занимава с анализи.
Тук можем да мятаме по някое заглавие, което четем в момента с две-три думи за него, и после следващият
Аз чета
"В случай на щастие", Давид Фоенкинос, изд. "Пулсио", 2007
ТВЪРДЕ много прилича на "Любовта трае три години" на Бегбеде, в същото издателство. Леко е скучна, макар че една приятелка я намира за свръх-забавна, но смятам да я добутам до края (срамота при 188 страници), защото ми писна да зарязвам книги, прочетени до средата.
Не е сладникаво либофна, ама е отегчително предвидима.
Да влезе следващият
«
Последна редакция: февруари 10, 2008, 10:25:35 от Бояна Петкова
»
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Левена Филчева
Hero Member
Публикации: 1428
Re: Какво четем в момента?
«
Отговор #1 -:
февруари 10, 2008, 10:15:47 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 10, 2008, 09:32:40
Според мен ще е забавно да има нещо като "отчетна" тема.
Другото много натежава и се вижда, че почти не пишем, защото не ни се занимава с анализи.
Тук можем да мятаме по някое заглавие, което четем в момента с две-три думи за него, и после следващият
Аз чета
"В случай на щастие", Давид Фоенкинос, изд. "Пулсио", 2007
ТВЪРДЕ много прилича на "Любовта трае три години" на Бегбеде, в същото издателство. Леко е скучна, макар че една приятелка я намира за свръх-забавна, но смятам да я добутам до края (срамота при 188 страници), защото ми писна да зарязвам книги, прочетени до средата.
Не е сладникаво либофна, ама е отегчително предвидима.
Да влезе следващия
Добър ден. (казва следващият видимо смутен и с леко хрипав глас. Шапка в ръката си не мачка.)
"Стъклената река", Емил Андреев
. Искрено се надявам, че ще остане чувството на приятна изненада до края на книгата. Като я дочета, пак ще си кажа.
Иначе, когато става дума за започнати и недовършени книги -
"Тайнственият пламък на кралица Лоана", Умберто Еко
. Започна страшно добре, силно ме заинтригува, но с напредването на страничките все по-ясно се оформяше непоносимото за скромното ми самочувствие усещане, че съм пълен профан и кретен, който не е чувал дори и половината от авторите, цитирани в книгата. Всъщност, един италиански антиквар получава амнезия и единственото, което помни са различни цитати от различни книги. Т.е. останала му е само литературната памет и никаква лична. Интересно, но все по-трудно правех връзките после. Явно не съм пораснала още за тази книга.
"Роман за Херо и Леандър", Мирослав Павич
- на един дъх.
Следващият.
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #2 -:
февруари 10, 2008, 10:29:57 »
Аз не съм следващият, ама все пак да кажа.
"Името на розата" е най-непоносимата книга в цялата ми биография на читател. Просто ме отчая, подразни, вбеси и докара до качествена истерия с първите си 30 страници. Може би това се получава, когато адски се амбицираш, че еди-кое-си
трябва
да бъде прочетено. И накрая в пристъп на безсилие си казах, ми хубу, аз съм нискоинтелигентна, ама У.Е.
дгд
.
Честно казано, не смятам да предприемам втори опит - нито с тази книга, нито с този автор - през този живот.
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Нели Добринова
Гост
«
Отговор #3 -:
февруари 10, 2008, 10:54:42 »
Завърших четенето на Вътрешната страна на вятъра или роман за Херо и Леандър. Не на един дъх обаче. Всъщност впечатлението ми след края на книгата е такова, каквото само Павич може да създаде. Но може би защото съм чела вече Хазарски речник, изненадите от стила на писане и някоите случки бяха по-малки.
Сега смятам да чета един съвременен трилър
Така де, малко почивка.
Като започнати и все още недовършени книги - Игра на дама (Х. Кортасар), Версията на Роджър (Дж. Ъпдайк) и Нещо се случи ( Хелър) ииииииииии Фараон (Б. Прус)
«
Последна редакция: февруари 10, 2008, 10:58:21 от Нели Добринова
»
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #4 -:
февруари 10, 2008, 11:10:10 »
И на мен ми се чете някаква боза. То Фоенкинос си е баш боза, ама с претенции за литературност. Като се замисля, чете ми се Артър Хейли, примерно.
Иначе в купчината до леглото отлежават "Хрониките на дао" (Ден Миндао), "Пътеписите" на Карбовски (прочетени на 2/3), "Самоубийството" на Суворов (прочетено на 1/2), Факел 3/2007, "Писма до Петър" на Николай Бойков, дето си я купих с дивен ентусиазъм, ама нещо го загубих още на първите 20 страници...
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Павлина Каналиева
Hero Member
Публикации: 506
«
Отговор #5 -:
февруари 11, 2008, 10:26:11 »
http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=24822
Бях чела "Магазинчето Сполука" от Горан Петрович, която много ми беше харесала. Бих го сравнила с Милорад Павич, поне на мен така ми звучи. "Атлас, описан от небе" започва в познатия ми вече стил от предишната книжка, което като че ли малко ме подразни . Човек май губи девствената си природа на читател в един определен момент и очаква кой знае какво от една книга..., което пък ми напомня един откъс "...той знаеше всичко за литературата, освен как да извлича удоволствие от нея"...Да чукна на дърво (отрязаха и него - би казал Людмил Станев) да не се превръщаме в такива "критици"
За купчето от прелъстени и изоставени книги до леглото нищо няма да казвам...
Активен
Георги Милев
Hero Member
Публикации: 1585
«
Отговор #6 -:
февруари 11, 2008, 20:49:57 »
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (Илия Троянов). (От около месец, а съм едва на 30-та стр. Може би ще събера сили да продължа? Това, което в началото ме подразни и почти отказа е, че в повече ми идва екзотиката, в която е превърнато балканското (и както се визира и дори възприема от автора) Е, не ми е приятно да съм екзотика. Може би някой ще ме убеди да продължа?) Но нали съм близнак
и като такъв винаги на нощното ми шкафче има десетина книги: "Сбогом на оръжията" (не, бе, чел съм я още в казармата
,
ама не на английски
), "Лягай долу, звяр" на Иржи Кратохвил (препрочитам си я,
много ми хареса
първия път и я препоръчвам на по-старото и на по-любознателното младо поколение), "Нюйоркска трилогия" на Пол Остър (на 146 стр. съм и съм на път да се впечатля...добре де, впечатлих се), "Диалектика на преходния период (ДПП) на Виктор Пелевин (който си може си може, нал тъй?), "Разкази, Есета Миниатюри" на К.Делов - тук я карам яваш-яваш, и аз "Стъклената река" (ще я прочета, къде ще ходя, прочел съм петдесетина страници досега)... има и други, разни поезии. Абе - близнашка ми работа, чета според настроението.
Активен
Левена Филчева
Hero Member
Публикации: 1428
«
Отговор #7 -:
февруари 11, 2008, 20:58:02 »
Цитат на: Георги Милев в февруари 11, 2008, 20:49:57
Абе - близнашка ми работа, чета според настроението.
Уха, успокоих се! Аз си мислих, че е телешка...
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #8 -:
февруари 11, 2008, 20:58:28 »
Я кажи с какво те впечатлява Остър?
Тръпна да науча
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Георги Милев
Hero Member
Публикации: 1585
«
Отговор #9 -:
февруари 11, 2008, 21:12:01 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 11, 2008, 20:58:28
Тръпна да науча
Чакай да си го изясня... ми не знам, някакво смесване на "фактологичност" с нестройност на повествуванието, бъркане в мозъка с пинсети...
Айде да го дочета и тогава да докладвам, става ли?
Активен
Ваня Константинова
Hero Member
Публикации: 668
«
Отговор #10 -:
февруари 11, 2008, 21:23:12 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 11, 2008, 20:58:28
Тръпна да науча
Не знам за Жоро, мен - със стегнат, но не и опростен език, известен скептицизъм и липса на умиление и възторг, на което много държа напоследък. Казва ми това, което знам, но искам да чуя и от друг, по начина, по който го мисля. Но аз харесвам и Бегбеде (от комбинацията с ди Фалко направо се възторгвам), и Уелбек. Помагат ми да се откъсна от прекомерната си любов към Орхан Памук - Черната книга е едно от най-впечатляващите четива за мен.
Последните дни прочетох "Кахена" на алжиреца Салим Баши. Дали заради големите ми очаквания - все пак е взел Гонкур за "Кучето на Одисей" и "Тропици" за "Кахена" - не успях да я харесам. И тук прекомерна екзотика, чичко Фройд и страхът от кръвосмешение като страх от смъртта и т.н. Иначе красив език, магребски.
В събота се разтуших с "Всички утрини на света" на Киняр, за него си знаете, че си струва. Тук страхът от кръвосмешение е представен на качествено различно ниво.
Оттогава - Хана Аренд, препоръчвам ви я горещо, особено "Насилие и политика". Който обича подобни четива, ще хареса и "Айхман в Йерусалим".
Активен
"Тук човек може да си създаде погрешната представа, че светът е пълен с писатели като с лайна" Д.Угрешич
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #11 -:
февруари 11, 2008, 21:33:04 »
Цитат на: Ваня Константинова в февруари 11, 2008, 21:23:12
Не знам за Жоро, мен - със стегнат, но не и опростен език, известен скептицизъм и липса на умиление и възторг, на което много държа напоследък.
Мда, а на мен ми е студен. Ама не по онзи "въздушен" начин на твоя "Маа Джонг", например. А по някакъв стерилен начин. Дразни ме, не вярвам, че има такива живи хора.
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Ваня Константинова
Hero Member
Публикации: 668
«
Отговор #12 -:
февруари 11, 2008, 21:45:45 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 11, 2008, 21:33:04
Мда, а на мен ми е студен. Ама не по онзи "въздушен" начин на твоя "Маа Джонг", например. А по някакъв стерилен начин. Дразни ме, не вярвам, че има такива живи хора.
Има, има
Може би наистина не е подходящият момент да го четеш.
За "Името на розата" - и при мен се получи точно същото, и така три пъти. Не че ме беше срам да си призная, но смятах, че никой няма да ме разбере. Слава богу, не съм сама
Странното е, че много харесвам другите книги на Еко и ги четох с голямо удоволствие.
Активен
"Тук човек може да си създаде погрешната представа, че светът е пълен с писатели като с лайна" Д.Угрешич
Валентин Дишев
Гост
«
Отговор #13 -:
февруари 11, 2008, 22:12:40 »
Помня... някога много се забавлявахме с "Името на розата" - такава катастрофа на херменевтичното усилие на автора, съчетана с огромен разход на енергия за усвояване на фактичности, не се среща често...
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #14 -:
февруари 11, 2008, 22:18:46 »
Цитат на: Валентин Дишев в февруари 11, 2008, 22:12:40
Помня... някога много се забавлявахме с "Името на розата" - такава катастрофа на херменевтичното усилие на автора, съчетана с огромен разход на енергия за усвояване на фактичности, не се среща често...
Мдам, ама за да можеш да се изкажеш така, трябва да си го прочел, а на мен това ми се струва нечовешко усилие...
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Валентин Дишев
Гост
«
Отговор #15 -:
февруари 11, 2008, 22:21:18 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 11, 2008, 22:18:46
Цитат на: Валентин Дишев в февруари 11, 2008, 22:12:40
Мдам, ама за да можеш да се изкажеш така, трябва да си го прочел, а на мен това ми се струва нечовешко усилие...
Ми... изследователският интерес кара хората да правят какви ли не щуротии... (питай децата и тийнейджърите)
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
«
Отговор #16 -:
февруари 11, 2008, 22:27:48 »
Цитат на: Валентин Дишев в февруари 11, 2008, 22:21:18
Ми... изследователският интерес кара хората да правят какви ли не щуротии... (питай децата и тийнейджърите)
А, това ми е ясно... просто моите щуротии винаги са по-малко интелектуални и по-... в стил "айде да се кача на Мусала, нищо че не съм екипирана"
Да се върнем към литературата.
Някой да е чел жена му на Остър - Сири Хуствед? Да каже какво мисли. После аз
Активен
Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Диана Недева
Jr. Member
Публикации: 81
«
Отговор #17 -:
февруари 11, 2008, 23:28:05 »
Цитат на: Бояна Петкова в февруари 11, 2008, 22:18:46
а на мен това ми се струва нечовешко усилие...
Аз я прочетох от първия път до последната страница. Причината - в радиус от 120 км се оказах без нищичко друго за четене, точно когато някой ми я тикна в ръцете.
Иначе - сега се върнах към "Спомагателни глаголи на сърцето" на Естерхази.
Цитат на: Ваня Константинова в февруари 11, 2008, 21:23:12
"Кахена" - не успях да я харесам.
На мен "Кахена" ми хареса, въпреки че и аз си я взех точно заради задната корица, горе вдясно. Предните ми четива май бяха доста скучни и сухи и може заради езика така да я харесах, бих я препоръчала, макар и не най-горещо..
Имах възможността само при едно пътуване да чета нещо на Хана Аренд и дори не запомних името тогава или не обърнах внимание, добре че спомена, сега ще мога да я потърся.
«
Последна редакция: февруари 11, 2008, 23:43:08 от Диана Недева
»
Активен
"Времето и пространството са мрежа, изтъкана от самите нас, зад която се крие действителността." А.
Ина Иванова
Hero Member
Публикации: 1010
«
Отговор #18 -:
февруари 12, 2008, 00:33:40 »
Преди дни прочетох "Романът Ес" на Николай Табаков. И, да, хареса ми, още повече, че имах нужда от нещо леко, но не прекалено.
Да кажем, че е прилично написана книга, с прилично количество гледни точки и с типичната (дали?) българска действителност, без излишно маниерничене.
Изобщо - защо чак сега откривам Николай Табаков
Активен
Мария Бакоева
Jr. Member
Публикации: 86
«
Отговор #19 -:
февруари 12, 2008, 09:33:05 »
Преди някалко дни, говорейки си с приятели на маса (къде другаде
) за това как в дадени книги е описана храната и как в един момент не можеш да продължиш с четенето ако не станеш не си хапнеш и т.н., (но да не се отнасям повече) та сетих се за "Като гореща вода за шоколад" на Лаура Ескивел, разрових се в интернет и за мое голямо удоволствие успях да си я намеря.
Снощи я завърших и ще ви предложа само една малка част от нея, препорчвам ви я най-горещо, а ако успеете да си намерите и филма, мисля, че няма да останете разочаровани, а е то и малък откъс:
... "блокчето шоколад се загрява с вода. Количеството вода трябва да е малко повече от необходимото да се напълнят предвидените чаши. Веднага щом водата заври, се остранява от огъня и се пристъпва към ръчно разбиване, докато шоколадът се разтвори напълнои се получи хомогенна смес. След това се връща на огъня. Когато отново заври и започне да се надига, сместа се отмества повторно. После отново се слага на печката, за да заври за трети път. Пак се оттегля от огъня и се бие. Половината от напитката се отсипва в каната за сервиране, а останалата част се бие още, преди да се прелее в съда така, че най-отгоре да се образува гъста пяна. Горещ шоколад може да се приготви и с мляко вместо с вода, но в този случай е достатъчно да възври веднъж, като при повторно загряване само се разбива, за да не стане прекалено гъст. Приготвената с вода напитка е по-лека за стомаха от направената с мляко."...
Активен
Страници:
[
1
]
2
3
4
5
6
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
LIBER - за човека: книжен и свободен
=> ПОЕЗИЯ
=> ПРОЗА
=> Миниатюри
===> Източният хоризонт - юген и хайку
===> Западният хоризонт
===> Работилница
=> ВЕЗНИ
=> МЕЛНИЧКА
===> "Инцидентът"
===> "Ист-50"
===> "100-те "исторически" миниатюри на България"
===> Тя ......, защото
===> Голямото новогодишно писане
=> Поезия - "Искам да ви представя..."
=> Поезия - "Хайде да си поговорим!"
=> Проза - "Искам да ви представя..."
=> Проза - "Хайде да си поговорим"
=> Фрагменти
=> Приказки
===> БЯЛО
Да си припомним стари публикации
=> Да си припомним стари публикации
ЧЕКМЕДЖЕ - за всичко и за всички
=> ВЕСТНИК - за личности, събития и споделености
=> ГЛАСНИ - литературата има и глас
=> Какво чета в момента?
=> ВСИЧКОТУК
===> Търг за произведения на изобразителното изкуство с блага цел
===> Подаръци за всички ще има...
===> Артинсталацията на Валентин Дишев "По"
КНИЖАРНИЧКА
=> Поръчки по пощата
Форум за гости (и бъдещи приятели)
=> За всичко от всички
За нас и този форум
=> Ние сме?
КОНКУРС НА "ГЛОСИ"
=> Правилник и статут на конкурса
АРХИВ - ежемесечен национален конкурс за поезия и кратка проза
=> КРАЕН РЕЗУЛТАТ и архив на финалния арбитраж (февруарска сесия)
===> Конкурс - "Февруарска сесия" - 2008 г.
=> Конкурс - "Мартенска сесия" - 2008 г.
===> Мартенска сесия на конкурса - ФИНАЛ
=> Конкурс - априлска сесия
===> Мартенска сесия на конкурса - резултати
===> Априлска сесия на конкурса - финал
=====> Текстове, участващи във финала
=> Майска сесия на конкурса
===> Майска сесия на конкурса - финал
=> Юлска сесия на конкурса
Loading...