ГЛОСИ
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
септември 03, 2010, 10:56:14

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Приятели, това е форум за литература и хора, очакващ да стане наш дом. Чист и подреден. Да го изпълним с живот, без да посягаме на чистотата му. Усмивчица
30687 Публикации в 3724 Теми от 70 Членове
Последен член: admin
* Заглавна Страница Помощ Търси Календар Вход Регистрирай
+  ГЛОСИ
|-+  LIBER - за човека: книжен и свободен
| |-+  ВЕЗНИ
| | |-+  Ширпотреба
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ширпотреба  (Прочетена 1324 пъти)
Петя Хайнрих
Hero Member
Публикации: 586

Профил WWW
« -: април 26, 2008, 13:10:25 »

Драги Глосарчета,
това е продължение към онзи разговор, който се завърза на онова място:
http://glosi.bgland.net/forum/index.php?topic=2220.0

И ето това е моят принос към темата. Предлагам ви пунктоационна формичка за масово производство на стихове. Важното е препинателните знаци да препъват! Демонстрирам ви с няколко примера как работи системата:

Скелето

|      ,         |
|                          |
|     ,             ;|
|"     "             ,              .|
|        :|
|-           ;|
|-           ;|
|-           ;|

|           !|
|              ,         -|       
|             ,|
|       .|

Пълнеж I

|Мълчи, ръка|
|на непокорно тяло |
|в нощ, мълчи;|
|"змия" с олюспено самотно рамо, нареждайки.|
|Ти каза:|
|- H20;|
|- лед;|
|- пара;|

| Спри!|
|Не знаеш ли, че ни подслушват бесни кучета -|       
|ръмжат,|
|когато им отнемаш кокала.|

Пълнеж II

|Ирен е русалка, която|
|си бръсне краката  |
|на камък, видях я;|
|"брутално" стърже тъпото ножче, видях го.|
|Докладвам:|
|- гола и мокра;|
|- кожа и седефени ноти;|
|- без поглед;|

| Уви!|
|Ирен е дебела, по-тлъста от мазно кюфте -|       
|цвърчи,|
|когато я обърнеш в тигана.|

Замислям се сериозно дали да не експлоатирам този калъп да пръсване. Ухилен
Активен
Даниела Младенова
Hero Member
Публикации: 674

Профил
« Отговор #1 -: април 26, 2008, 13:57:25 »

Ха! Ти ме радваш, наистина!!!  Усмивчица Усмивчица Усмивчица

Ще взема да си преразгледам възпитанието!  Намигване
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #2 -: април 27, 2008, 10:21:16 »

Даниела, а какво е възпитание?  Ухилен

Ако желаеш, предложи и ти някое калъпче, за да се пробваме по него. Много ми е интересно да видя дали ще стане, ако използвам някое, което е предложено от друг. Хм... сега ми хрумва. Може да се вземе калъпчето от готови стихове и те да се изкорубят и после различни хора да си играят със скелето.  Шокиран
Активен
Валентин Дишев
Гост
« Отговор #3 -: април 27, 2008, 19:23:26 »

Драги Глосарчета,
това е продължение към онзи разговор, който се завърза на онова място:
http://glosi.bgland.net/forum/index.php?topic=2220.0

И ето това е моят принос към темата...

Всъщност Петя, всичко това няма нищо общо с онзи разговор (поне не с този, в който аз участвах). Но пък демонстрира прекрасно някои неща, касаещи разбирането...  Плезещ се
Все пак - ето ти "калъпче" за "безпунктуационно" стихотворение:

хххх ххх
ххххххх ххххххх хх хххххх х ххххххх
ххххххххх хх ххххх хххххххххххх
х ххххххх х хххх ххххх хххх ххххххх
ххххх ххххххххххх ххх
хх хх хх хххххх хх хх ххххххх
ххххххххххххх хх ххххххх
х хххххх х ххххх
ххххххххх ххххххххх хх ххххххх х
х хххх ххххх хх хххххххх
хх хххххх ххххххх ххххх хххххххх
хх хх хххххххх
ххх хххххх
ххх хххххххх
ххх хххх х
хххххх хх ххххххххххх
ххх ххххх-хххххх хх ххххххх
хххххх, хххххххх хх хххххх
х хххххххххххх хххххх хх
хххххххххх
хххххххх
хххххххх

Усмивчица
Всяко "бодче" е буквичка.
Какво се получава ако сложиш тази скица върху гергефа и я изпълниш? Ето това: http://glosi.bgland.net/forum/index.php?topic=232.0
Резюме: Майсторът се познава по това, че калъпите не му пречат, а му помагат.

П.П. Както и твоят майсторлък се разпознаваше и в двете версии на "онова" стихотворение в "онази тема".
 Плезещ се Завърти очи Усмивчица Усмивчица
« Последна редакция: април 27, 2008, 20:32:26 от Валентин Дишев » Активен
Валентин Дишев
Гост
« Отговор #4 -: април 27, 2008, 19:56:06 »

И понеже ме мързи (или просто съм фен на един твой манифест), избродирах само "финала":

История

и безначалното броеше си

коленичили
простени
пристани

Усмивчица Усмивчица Усмивчица
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #5 -: април 27, 2008, 20:57:38 »

Усмивчица Валентине!
Хубава канава, браво!

За да няма сърдити и неразбрали - не е подигравка, хрумване е това с ширпотребата.

Признавам, че всеки може да (не) си слага знаци в стиховете си. Просто изхождаме от различни позиции. Ти (и май повечето хора тук) смяташ, че препинателните знаци би трябвало да се пропускат само и единствено, когато целенасочено искаш да изразиш многопластовост, многозначност и подобни. Това е ок, може! Усмивчица Аз пък смятам, че моите стихове имат нужда от препинателни знаци единствено и само, когато това е необходимо, за да се избегне нежелано двусмислие или за да се изрази възторг. По тази логока не смятам, че препинателни знаци имат място в него, само защото правописната норма го изисква, а стихът не е многопластов. Вероятно имам стил, който е беден откъм пунктоационно разнообразие. Може и жестоко да се заблуждавам, обаче наистина не виждам защото трябва така да се вкопчваме в точките и четричките. Това се видя, когато му сложих на онзи Усмивчица точките. В други стихове на други хора пунктоацията е неделима част от израза. Съгласна съм. Просто не разбирам, ама хич не ми е ясно, когато някой из форума предложи на друг да си махне /сложи някакви знаци.

Сега доколко тук това има отношение към онова, хайде здраве да е, за мен има. Сложих си схема и си написах по нея стих. Махнах си схемата и си написах друг. Не съм майстор, аз съм разбивачка Усмивчица

Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #6 -: април 27, 2008, 20:58:41 »

Усмивчица
Забравих да добавя, че си добър бродировач, съдейки по финала.
Активен
Валентин Дишев
Гост
« Отговор #7 -: април 27, 2008, 21:05:36 »

Усмивчица
Петя - и онзи, и този разговор имат смисъл не доколкото имат претенцията (нямат такава) да постановяват норми. За мен те са просто знак "Внимание!", който си струва от време на време да бъде показван... Защото и в едната (особено в едната Усмивчица), и в другата посока има примери, в които образците се приемат действително като черупки, които (в претенцията на използващите ги "автори") крещят (досадно и прегракнало): "Съм!". А то - съм-ването е обикновено резултат на смислено използвано безсъние...

Усмивчица Усмивчица
Светли празници! Усмивчица
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #8 -: април 27, 2008, 21:20:08 »

Да, светли празници и на теб и всички четящи тук и днес! Усмивчица
 Усмивчица
Това с бодчетата е супер-идея! Може да си побода пръстите по някое време.
 Смотан
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #9 -: април 28, 2008, 10:47:06 »

Ухилен
По схемата с x-четата. Голямо забавление!

Брах лук
попарен нагарча на стрита и размита
прегръдка на гаден нехранимайко
в постеля с хляб бавно рони трохите
люспи попрелюспил ден
но те се напиха не те разриха
попрегазената ми градина
и кихнах и охнах
химически разтворих по рецепта и
о гръм окови ли стискаха
от крехко израсло лукче листенца
ти си забравил
как ръцете
тук грудките
пак сеят и
хрупат от вдъхновение
тоз солно-горчив от главата
нектар, разчупил по пладне
и предпоследен кромид аз
предоволно
напълних
консерва
 Смотан Шокиран
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B4_%D0%BB%D1%83%D0%BA
Активен
Божидар Пангелов
Hero Member
Публикации: 1227

Профил WWW
« Отговор #10 -: април 28, 2008, 11:33:48 »

Да ти кажа ли, че се забавлявах изключително Усмивчица Усмивчица И в тази връзка ми дойде един друг " калъп" описателно изглеждащ така:
“Вземете вестник, изрежете от него различни думи, сложете ги в шапка, после ги вадете и ги нареждайте една до друга - и стихотворението е готово.” 

Тристан Цара, “Манифест на дадаизма” 

Така че, защо не и по-този начин, а?
Активен

"А щом бленът на дух унесен
безбрежна есен осени,
тя ще издъхне като песен
над разлюлените вълни."

Н. Лилиев
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #11 -: април 28, 2008, 12:07:32 »

Здрасти, Божидаре! Отговарям ти с дадаистичния тоговор: "да!-да!", мило дада-другарче!

А ето и Ширпотреба с щипка драматизъм: пак по схемата с x-четета от по-горе Ухилен. Знаех си аз, че придобитите умения да шия гоблени ще ми свършат работа някой ден.  Смотан

Влез Джо
толкова седмици си тътрил в храмове
сандалите от време разхлабената
и изтрита и така тъжно куха помисъл
чийто всеобгръщащ вик
ти не си спомни но аз разбрах
прокатервайки до дънните
и блатни и мътни
подноктия затворите на изживян и
в гипс скрит от клюкарки
от гладни погледи демон лешояден
не не разравяй
спи звярът
чуй струнния
вой влез и
хвърли от гърбавината
със синьо-зелени от зависти
кухини, ямурлука си дрипав
и изпоразпилей душата си
бездомнико
повторно
прероден
Активен
Ваня Стефанова
Hero Member
Публикации: 1669

Профил WWW
« Отговор #12 -: април 28, 2008, 12:15:57 »

Петя, аз все недоумявам, защо му е на твореца да доказва, че го бива за занаятчия (или на магьосника - че го бива за фокусник, примерно Завърти очи)... Обаче от два дни се хиля с тези "калъпи", та не се въздържах. Ето ви още една хубава 'главоблъсканица':

_ I_ _ _I_ i_ I_
_ I _ _ _I _ _ _ I _
_I_ _ _ _I_ i_
_ I_ _ _I_ _ _I_

_I_ _ _I_ _ _I_ _
_ I_ _ _I_ _ iI_ _
_I_i_I_ _ _I_
_I_ _ _I_ _ _I_

Това е реалната схема на стихотворението - тук: http://glosi.bgland.net/forum/index.php?topic=2241.0
Приемам го за почти идеално спазен тристъпен пеон (четирисричния размер в т.нар. си втори вариант (стъпката май се състоеше от една неударена, последвана от една ударена и още две неударени срички) с облекчена последна стъпка (Ухилен Филип, поправи ме, ако греша!)... Естествено, появяват се и няколко невместващи се в "идеалната" схема 'ударени' - но тъкмо те правят истинската 'мелодия'.

Ми ха да видим какво ще "отлеете"! Плезещ се Усмивчица Усмивчица
Активен

Божидар Пангелов
Hero Member
Публикации: 1227

Профил WWW
« Отговор #13 -: април 28, 2008, 12:25:38 »

Ха, ха..дада, другарче Ухилен Е, не съвсем де. Понякога ме определят като херметик Завърти очи Ма, човеците имат нужда от класификации, за да се различават. Но да се разбие смисълът с главно С си е мноого привлекателно. Особено за един мъж да излезе извън Логоса пък е доста забавна задача Усмивчица А Графът Усмивчица Усмивчица Усмивчица казва:
"Значимост едно произведение има не когато авторът “измисли нещо гениално”, а когато всеки читател вижда нещо със собствен поглед, усеща лична съпричастност, намира свое съдържание. И често се оказва в наистина добрите произведения, че съдържанието набъбва с дори за автора неподозирани неща. Тогава говорим за “Божа искрица в творчеството”. "
Та така прероден е тъврде " недраматично" както и бездомнико Усмивчица
Сега и аз да бъда по-точен ето едно най-дадистично от:

Ваканция на село

Неподвижните птици на небето
Като следи от мухи
Ратаите разговарят пред обора
По пътя са разцъфтели говеждите фъшкии

Минава мъж в черно с момиче
Просяците са щастливи привечер
Вкъщи имам палячо със звънчета
Той ме разсейва когато ме мамиш

Душата ми е зидар завърнал се от тежък ден
Спомен за чиста аптека
Кажи ми стара дойке как беше някога
И ти братовчеде обади ми като чуеш кукувицата

Да слезем в дола
Там Господ се прозява
Да се огледаме в езерото
Там жабите плетат пуловери от водорасли
Да станем просяци на връщане
Да чукаме по портите на хората
С клюна на пролетния щъркел
Или да не ходим никъде
Бяла скръб за дъщерята на съседа.

Превод от румънски: Огнян Стамболиев

Тристан Цара Усмивчица Усмивчица Ухилен
Активен

"А щом бленът на дух унесен
безбрежна есен осени,
тя ще издъхне като песен
над разлюлените вълни."

Н. Лилиев
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #14 -: април 28, 2008, 13:25:56 »

Божидаре, херметик веднага ми напомни за херметическа тенджера  Ухилен. Добре, че не те определят като тенджера.  Плезещ се Това наистина би било драматично. Относно скитника и прераждането - прав си, ама трябваше да запълня с някакъв пълнеж, а този пасна. Дай друго, ако ти намериш непотребно парче за:

хххххххххх
хххххххх
хххххххх

Все пак тук в ширпотребата работим в колектив, важното е терлиците да ги скалъпим накак си.
За Тристан Цара- да!  Намигване Ех, хубаво е, когато седмицата започва така!

Ваня, ми как да ти го обясня? Усмивчица Щурава работа.
Активен
Ваня Стефанова
Hero Member
Публикации: 1669

Профил WWW
« Отговор #15 -: април 28, 2008, 14:08:21 »

Ваня, ми как да ти го обясня? Усмивчица Щурава работа.

Завърти очи То... не че не може като Цара да си спретнем някое "поетично четене" на вестникарска статия (естествено, под акомпанимента на хлопки и кречетало) - без много-много обяснения...  Ухилен но няма лошо, ако пробваш да (си) я обясниш, "щуравата работа".
И понеже на няколко пъти го споменаваме (Цара) в тая тема - поздрав с едно негово:

песента на един дадаист
нито оптимист нито песимист
влюбен във велосипедистка
нито оптимистка нито песимистка

но съпругът на Игнажден в зори
знаеше всичко та го прихвана
и двете им тела в куфари три
изпрати във Ватикана

нито любовник
нито велосипедистка
са оптимист и оптимистка

яжте мозъци пане
мийте войника си поне
дада
дада
пийте вода

Плезещ се  Усмивчица Усмивчица
Активен

Валентин Дишев
Гост
« Отговор #16 -: април 28, 2008, 14:48:05 »

Конкурс

Както малцина от форумците знаят (отдавна), моят следващ персонален проект се казва "RES" и ще представлява 52 миниатюри, издадени като колода карти.
Поради туй се обявява троен конкурс:

1. Кой ще познае съдържанието (то е от миниатюрите, вече публикувани в проекта "Четири", както и от някои по-нови - сред малкото оцелели тук и онези, които са се появявали под нико-овете kap и res в "Хулите". Онзи, който е най-близо в отговора си, изпратен ми тук като "лично съобщение" или на мейл ars@bgland.net (като прикачен rtf-файл), ще получи награда. Оттук:
2. Обявява се конкурс за идея за награда на победителя в първия конкурс. Победителят в този ще получи награда идентична на предложената от него награда за първия конкурс.
3. Обявява се конкурс за предложение за игра с въпросните карти-миниатюри. Наградата ще бъде като първите две.

Усмивчица Усмивчица
Сега ще го пусна и като отделна тема във "ВСИЧКОТУК" (http://glosi.bgland.net/forum/index.php?topic=2250.new#new), за да не се претовава тази тема, а и там ще може предложенията да се "постват" директно (което е третият вариант за реакция, освен "Лични" и мейл... Все пак предложенията за първия конкурс е по-добре да се изпращат по първите два начина...)... Усмивчица
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #17 -: април 28, 2008, 15:19:45 »

Ухилен
Може ли без награда да ти предложа букет от игри?

1. Поетично бинго / поетични кубчета
2. Черен Петър, една от картите е "Черен Петър", който я задържи докрай - губи. Картите предварително получават знаци, така че да образуват двойки. Четат се получените двойки на всеки играч по реда на тегленето. Черният Петър е онази неразпукана пуканка Усмивчица
3. Игра с карти и 1 зар и друга с 2 зара. Необходими са и "бели" картончета без стихове. При интерес с удоволствие ще ти разкажа идеята цялостно, много е дълго сега тук да развивам стратегии Усмивчица
4. Рулетка със стихове - залагат се стихове с предварително обявени стойности. Иначе се играе рулетка. Или Покер Усмивчица
5. Война с два чифта. Четат се сблъскващите се две карти. Взема този, чиято първа дума на стиха е по-дълга. При равни първи думи се гледа втората и т. н. При еднакви стихове - SUPER Война - слагат се три карти както обикновено.
6. Гледане на карти Усмивчица Предварително се изработва схема със значенията. Примерно, ако ти се падне пуканка А, те чака дълъг път.
7. Търсене на съкровище - дълго за обяснение. :-) това е игра, която изисква терен, места, на които да се скрият карти и развеселена общност, която с предварително подготвена карта търси съкровище...
8. Мемори с 2 чифта

Има и още Усмивчица

Не искам награда, искам хората да играят със стихове!
Активен
Страници: [1] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Кръстопът       DICTUM       LiterNet       "Либерален преглед"       Public Republic       "Национален литературен фестивал "Глоси"