ГЛОСИ
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
септември 03, 2010, 11:03:09

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Приятели, това е форум за литература и хора, очакващ да стане наш дом. Чист и подреден. Да го изпълним с живот, без да посягаме на чистотата му. Усмивчица
30687 Публикации в 3724 Теми от 70 Членове
Последен член: admin
* Заглавна Страница Помощ Търси Календар Вход Регистрирай
+  ГЛОСИ
|-+  LIBER - за човека: книжен и свободен
| |-+  МЕЛНИЧКА
| | |-+  Литературен експеримент "лЕКСПе:1/септ2009"
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Литературен експеримент "лЕКСПе:1/септ2009"  (Прочетена 1549 пъти)
Мария Донева
Hero Member
Публикации: 600

Профил
« Отговор #20 -: септември 25, 2009, 11:25:19 »

Заекът седеше на стъргалото под дъжда с непроницаемо лице и клюмнала шапка и дояждаше скромния си обяд – яйце, хляб, таратор и маслини.
Той имаше една смешна любов, един кръст: градината.
Тя беше неговият дом. Вълнуваше го зелената вода във вадите. Далечното небе, луната, слънчевото лято подстрекаваха гъбите и морковите да растат.
Той галеше дори драцената, без да забравя да избърше праха от всяко листо.
Непременно проливаше по една сълза, ако се счупи стрък.
Дали самият Заек не бе чуплив като стъкло?
Самотник, затворен като мида в градината си.
Той не даваше ухо за хапещия смях, долитащ от улицата; нямаше нужда от замаяни маяци и семафори, не го влечеше рагтаймът на друг живот.
Активен
Бояна Петкова
Hero Member
Публикации: 1116

Профил WWW
« Отговор #21 -: септември 25, 2009, 13:13:07 »

Пете, има ли краен срок, че аз съм в не-толкова-тиха лудост понастоящем?
Активен

Аз съм Ян Бибиян,
аз съм малък като залък,
силен като великан!
Петя Хайнрих
Hero Member
Публикации: 586

Профил WWW
« Отговор #22 -: септември 25, 2009, 14:08:14 »

Смятам някой ден да предам на внуците си екперимента незавършен и да се оттегля в заслужена почивка на остров, на който литературата, във всякаква форма, е забранена.  Смотан

Яна, изобщо не бързай Усмивчица
Активен
Георги Милев
Hero Member
Публикации: 1585

Профил
« Отговор #23 -: септември 26, 2009, 19:24:13 »

Смятам някой ден да предам на внуците си екперимента незавършен и да се оттегля в заслужена почивка на остров, на който литературата, във всякаква форма, е забранена.  Смотан

Яна, изобщо не бързай Усмивчица

Ох, това ме успокои. Усмивчица Усмивчица
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #24 -: септември 26, 2009, 21:57:59 »

Ох, това ме успокои. Усмивчица Усмивчица

Ха-ха, ама кое точно те успокои - това, че смятам да се оттегля на остров, забраняващ литературата или това, че лЕКСПе ще пребъде? Смотан Плезещ се Няма нужда да отговаряш - знам, че е първото. Да те пиша ли в листата на лЕКСПетата?
Активен
Ина Иванова
Hero Member
Публикации: 1009

Профил
« Отговор #25 -: септември 29, 2009, 22:29:09 »

Четири опита за бягство

Неделя сутрин, ден след като е счупил онази любов, си забранява лятото, мидичките му, небето, с всичките му там луни, дъжда, който не, не е сълзи, както се пее в една възстаричка песен, вълнувала майка му.
   У дома, сред прах, драцени, хляб, вода и непроницаеми стъкла, му става непоносимо.
   После докретва до следващата неделя – онази, в която има безкрайна улица. В септемврийско зелено. Едно време са й викали “стъргалото”. Смешно! Смешно и далечно, като смеха й… Никакви сантименти обаче!
   Той пресича, в далечината излишно присветва семафор. Подстрекава го да избяга. Когато тя си тръгваше, влакът изтрещя с хапещ ухото звук. Точно в най-слънчевото пладне.
   В третата неделя главата му вреше като яйце, светофарите напомняха кръстове…
Безполезно е да упражнява логиката си с “ако” и “дали”, думите са просто маяк в тъмното, импровизации върху рагтайма, който никой вече не слуша. Той избърсва темето си, сякаш да погали трийсетгодишната плешивина, несвикнала на шапки.
   Непременно ще я забрави!
   Например сред шаренията на пазара – сред моркови, гъби и краставици, които цяло лято са ставали на таратор. Тя обичаше таратор. И маслини.
   В четвъртата неделя просто живее. И сякаш няма нищо наоколо.
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #26 -: септември 30, 2009, 22:56:18 »

Ина, благодаря ти за този текст! С радост още от теб. Усмивчица

Скъпи участници в лЕКСПе, приятели на участници и просто зяпачи.
Радвам се, че текстовете продължават да пристигат. Сигурно сте забелязали, че под всяка връзка съм поставила и кратка оранжева извадка от съответния текст. Естествено, правя това, за да събудя вашето любопитство.  Смотан Сигурно вие имате други любими пасажи.

Очаквам още и все по-разнообразни лЕКСПе продукти. Може би някой ще избродира думите? Или ще направи филм? Или ще ги озвучи? Едно вече готово лЕКСПе не означава непременно, че авторът му е готов.

Каквото и да ви хрумне, разкажете. Аз съм твърде любопитна, за да се примиря, че нищо не ви е хрумнало. Аз работя по една доста ниска концентрация в момента, която има и доста странни качества, дано не се загубя в нея.  Смотан Усмивчица

Поздрави! Петя
Активен
Весела Кучева
Hero Member
Публикации: 521

Профил
« Отговор #27 -: януари 09, 2010, 23:12:36 »

Мозъкът е пленник

Независимо дали на котка, катерица (или пък човек), мозъкът е винаги на тъмно, подобно на забравен в най-долното чекмедже на хладилника смешен морков, за който опасността от стъргало отдавна не съществува, (или съществува само в кошмарите - този морков непременно трябва да сънува, какво друго да прави, докато кожата му бавно губи твърдостта си и става толкова лигаво мека, че дори докосната с жълтия край на гъба за миене на чинии, пак би се сплескала веднага, камо ли ако реша, преодоляла евентуалната погнуса, да извадя моркова на слънчево - но понеже съм постоянно заета, ровя в речника, за да премахна превъзходството на кипрещи се думи (като драцена, маяк и семафор), забравям и го вадя чак след три дни, когато вали дъжд и, отново завладяна от погнусата, низвергвам моркова навън, пред стъклото на прозореца на кухнята (този над улицата), от което все пак предварително бърша праха, за да имам възможност да виждам какво става, макар и да знам, че па̀рата от нещата, които варя на котлона, тази литнала, загубила теглото си вода (или са сълзи?), много скоро отново ще го направи непроницаемо, тогава морковът ще ми стане далечен, ще мисля за него така, както мисля за някой приятел в чужбина, с тази разлика, че тук, ако поискам, бих могла да доближа ухо до стъклото (но все пак без да го докосвам, не искам да прибавям грозни и случайни линии към начина, по който са се подредили капките па̀ра отгоре) и да го чуя как се смее (моркова), макар че едва ли се смее, колкото и да опитвам да го подстрекавам към смях.

Дали щеше да е същото, ако не беше морков, ами мида? Или не мида, а яйце, луна, лято? (маслина?) (шапка?) (рагтайм?)
Наистина се вълнувам от този въпрос, вълнувам се докато галя хляба (предпочитам да галя вместо да чупя), макар че ми е трудно да правя двете едновременно, а и освен това да знам, че мозъкът е пленник на място без небе, в затворена отвсякъде куха кутия, в която не може да види(сляп е, използва очите, за да гледат вместо него, но те могат само навън) дали не се намира някой друг освен самия него, дали този друг не е хапещ (причината за болките в главата), дали носи зелено, дали носи кръст, дали изглежда склонен да приготвя таратор с любов.)
Активен
Петя Хайнрих
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #28 -: януари 10, 2010, 10:40:54 »

Весел.а! Усмивчица Толкова благодаря, момиченце с живи очи!  Усмивчица Живо ли е това ЛЕКСПЕ още, явно е живо.

Историята е майсторки написана, както може а се очаква от теб. Беше ми удоволствие, ще я линкна към архивите на екпсримента. Виждам, че още намираш време за писане, чудесно.  Усмивчица
До нови срещи и още веднъж сърдечно благодаря!
Активен
Весела Кучева
Hero Member
Публикации: 521

Профил
« Отговор #29 -: януари 10, 2010, 13:00:42 »

О, живо е, мен поне ме ръчкаше и ме бодеше през всичкото това време от септември досега, колкото и да се правех, че не му обръщам внимание (но пък когато му обърнах се забавлявахме страхотно заедно, така че аз благодаря  Усмивчица). И с писането е нещо подобно, боде и ръчка (ужасно приятно Намигване), просто повече се бавя.
Активен
Страници: 1 [2] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Кръстопът       DICTUM       LiterNet       "Либерален преглед"       Public Republic       "Национален литературен фестивал "Глоси"