Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
септември 03, 2010, 11:00:38
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търси:
Експертно Търсене
Приятели, това е
форум за литература и хора
, очакващ да стане наш дом. Чист и подреден. Да го изпълним с живот, без да посягаме на чистотата му.
30687
Публикации в
3724
Теми от
70
Членове
Последен член:
admin
ГЛОСИ
LIBER - за човека: книжен и свободен
ПОЕЗИЯ
Българската поезия има нужда от спермицид
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
« назад
напред »
Страници:
[
1
]
Автор
Тема: Българската поезия има нужда от спермицид (Прочетена 807 пъти)
glossar
Гост
Българската поезия има нужда от спермицид
«
-:
декември 16, 2009, 22:39:33 »
(кратък и точно толкова гневен манифест)
Живях във времето, в което българската поезия се изплези за сбогом на всички сребролунни пътеки и щъкащите по тях Души (задължително с "главна" буква) и започна да се освобождава от клишетата на "поетичното". И бях щастлив.
Радвах се на времето, в което откровеността търсеше нови форми на изява - по-директна, по-разголена, не толкова беззащитна, понякога безсрамна, но покоряваща с безразсъдството на младостта...
Но вече ми писна. Не да се радвам. Писна ми от това, че поривът, толкова симпатичен в своята младост, се превърна в "дърта чанта". Писна ми, че "поколение" след "поколение" произвеждат нови поетични клишета, интересуващи се точно толкова, колкото и старите, единствено от себе си и размножаването на собствената си употреба. Писна ми от яростно разхвърляни чатали и анатомично разчленявани носоглътки. Писна ми от яростно изхвърляна или точно толкова яростно поглъщана сперма. Писна ми от клишета!
Писна ми от травестираща несвобода.
Активен
Ина Иванова
Hero Member
Публикации: 1009
Re: Българската поезия има нужда от спермицид
«
Отговор #1 -:
декември 16, 2009, 22:49:03 »
Спермицид не знам дали ще се намери, но доколкото литературата е процес, клишетата неотменимо (пък може и яростно
) ще отмрат. Само за да започнат да се (само)пораждат нови.
Иначе най-тъжното за мен е, че цялата тази хипертрофирана "анатомичност" все още се счита за модерна (в най-клиширания смисъл на думата)
Активен
glossar
Гост
Още един манифест - или "Не понасям "поетическия" империализъм"!
«
Отговор #2 -:
декември 17, 2009, 15:28:16 »
Не понасям "поетическия" империализъм". Не понасям всяка форма на обявяване на другите, различните, за недоразвити и годни само за употреба. Не понасям претенцията както на "поезията е рима и/или ритъм", така и на "поезията е игра на ума" да се самопровъзгласяват за еволюционен връх, даващ върховното право на обладателите им да се превръщат в съдници и разпоредители със съдбите (литературните) на всички предходници и идущи. Поезията може да бъде и едното, и другото. Може - но чрез малцината, които създават традиции, а не избират комфорта на удобната мимикрия. Обичам гората. Мразя храсталаците, величаещи се като дървета (дори и когато разбирам, че гората има нужда от тях). Мразя липсата на дързост. Мразя и дързостта, чието единствено проявление е отрицанието. Ръстът на дървото се мери не според сянката, която хвърля, а според височината на хоризонта, който определя неговия връх...
«
Последна редакция: декември 17, 2009, 20:42:55 от glossar
»
Активен
Силвия Томова
Sr. Member
Публикации: 386
«
Отговор #3 -:
декември 17, 2009, 17:16:41 »
Ако е, както предполагам, горният размисъл предизвикан от скорошни събития, то поезията няма нищо, ама нищо общо...
(просто вметка)
Иначе само ЛЕВСКИ-;))!
Активен
glossar
Гост
«
Отговор #4 -:
декември 17, 2009, 19:34:22 »
Цитат на: Силвия Томова в декември 17, 2009, 17:16:41
Ако е, както предполагам, горният размисъл предизвикан от скорошни събития, то поезията няма нищо, ама нищо общо...
(просто вметка)
Не, всъщност не е... Свързан е само с това, което чувствам напоследък и с наложителните равносметки на някои усилия, които съм полагал в последните години... а оттам се "възпалиха" някои "болежки"...
«
Последна редакция: декември 17, 2009, 20:43:35 от glossar
»
Активен
Лили Качова
Full Member
Публикации: 158
«
Отговор #5 -:
декември 17, 2009, 21:04:45 »
Огорчен си от нещо, Вальо. Не знам какъв е поводът за написването на този"гневен манифест", но истината е в отговора ти до Ина. Поезията не е само "ритъм и рима", нито само "игра на ума". Тя е повече от тях. Магия е, която не търпи обяснения.
"Не понасям всяка форма на обявяване на другите, различните, за недоразвити и годни само за употреба"
Споделям.
Активен
Филип Кабакян
Hero Member
Публикации: 1075
«
Отговор #6 -:
декември 17, 2009, 23:28:37 »
Ще има много работа за литературните историци.
Валентине, има защо да те е яд. Защото новото, което се появи като повей през 80-те години, и се разви и обогати след 90-ета с интересни автори и произведения, отдавна е "канонизирано". "Модерността" достигна и своите крайности, което бе естествено да се случи. От там нататък...
Станахме свидетели как една част от литературното развитие се утвърди като "нормативно". И се възпроизвежда, така както може да се самовъзпроизвежда литературното чиновничество. С последователен конформизъм.
Активен
glossar
Гост
«
Отговор #7 -:
декември 17, 2009, 23:36:14 »
Цитат на: Филип Кабакян в декември 17, 2009, 23:28:37
Валентине, има защо да те е яд. Защото новото, което се появи като повей през 80-те години, и се разви и обогати след 90-ета с интересни автори и произведения, отдавна е "канонизирано". "Модерността" достигна и своите крайности, което бе естествено да се случи. От там нататък...
Станахме свидетели как една част от литературното развитие се утвърди като "нормативно". И се възпроизвежда, така както може да се самовъзпроизвежда литературното чиновничество. С последователен конформизъм.
10х
Активен
Даниела Младенова
Hero Member
Публикации: 674
«
Отговор #8 -:
декември 18, 2009, 09:46:50 »
Цитат на: Филип Кабакян в декември 17, 2009, 23:28:37
Уф! Чак сега разбрах за какво говорите!
Мда... присъединявам се!
Активен
Филип Кабакян
Hero Member
«
Отговор #9 -:
декември 19, 2009, 20:27:49 »
Разбирам колко е сериозна темата, защото и аз имам подобни болежки. Но пък тази историйка си има и своите развеселяващи моменти.
Един човек съвсем насериозно обясняваше как авторите от едно известно литературно братство пишели стихотворения, които ставали за рецитиране..., а те пък - от другия известен литературен кръжец, пишели поезия, която ставала за четене(разбирай - по-висша някак си..., международна един вид... ).
От многото хилене, сигурно не съм схванал величието на тая мисла...
«
Последна редакция: декември 19, 2009, 20:32:51 от Филип Кабакян
»
Активен
glossar
Гост
«
Отговор #10 -:
декември 19, 2009, 20:43:56 »
Цитат на: Филип Кабакян в декември 19, 2009, 20:27:49
Един човек съвсем насериозно обясняваше как авторите от едно известно литературно братство пишели стихотворения, които ставали за рецитиране..., а те пък - от другия известен литературен кръжец, пишели поезия, която ставала за четене(разбирай - по-висша някак си..., международна един вид... ).
Е, Филипе, не мисля, че Владо Трендафилов е имал точно това предвид (което съвсем не прави класификационната му схема приемлива... за мен)...
http://www.litclub.com/library/kritika/vltrendafilov/komunikativna_teoria.htm
Трендафилов успява да провокира дискусии...
И един негов преглед (не съм чел "уводната" "теоретична" част, но ми хареса че казва нещата откровено във втората... впрочем там имам едно несъгласие за една от книгите, но ще го запазя за мен...) -
http://liternet.bg/publish8/vtrendafilov/burgas-2009.htm
Активен
Филип Кабакян
Hero Member
«
Отговор #11 -:
декември 20, 2009, 15:13:42 »
Цитат на: glossar в декември 19, 2009, 20:43:56
Цитат на: Филип Кабакян в декември 19, 2009, 20:27:49
Е, Филипе, не мисля, че Владо Трендафилов е имал точно това предвид (което съвсем не прави класификационната му схема приемлива... за мен)...
http://www.litclub.com/library/kritika/vltrendafilov/komunikativna_teoria.htm
Трендафилов успява да провокира дискусии...
И един негов преглед (не съм чел "уводната" "теоретична" част, но ми хареса че казва нещата откровено във втората... впрочем там имам едно несъгласие за една от книгите, но ще го запазя за мен...) -
http://liternet.bg/publish8/vtrendafilov/burgas-2009.htm
Добре, съгласявам се, че не е имал това предвид. Още повече, че Владимир Трендафилов е автор, когото ценя. Статиите му, освен че носят критико-аналитичния си заряд, винаги са ми били един вид интелектуално забавление. И е естествено неговите думи да предизвикват учудване и усмивка от попаденията и концепциите, дори ако не са твърде приемливи.
Активен
Страници:
[
1
]
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
LIBER - за човека: книжен и свободен
=> ПОЕЗИЯ
=> ПРОЗА
=> Миниатюри
===> Източният хоризонт - юген и хайку
===> Западният хоризонт
===> Работилница
=> ВЕЗНИ
=> МЕЛНИЧКА
===> "Инцидентът"
===> "Ист-50"
===> "100-те "исторически" миниатюри на България"
===> Тя ......, защото
===> Голямото новогодишно писане
=> Поезия - "Искам да ви представя..."
=> Поезия - "Хайде да си поговорим!"
=> Проза - "Искам да ви представя..."
=> Проза - "Хайде да си поговорим"
=> Фрагменти
=> Приказки
===> БЯЛО
Да си припомним стари публикации
=> Да си припомним стари публикации
ЧЕКМЕДЖЕ - за всичко и за всички
=> ВЕСТНИК - за личности, събития и споделености
=> ГЛАСНИ - литературата има и глас
=> Какво чета в момента?
=> ВСИЧКОТУК
===> Търг за произведения на изобразителното изкуство с блага цел
===> Подаръци за всички ще има...
===> Артинсталацията на Валентин Дишев "По"
КНИЖАРНИЧКА
=> Поръчки по пощата
Форум за гости (и бъдещи приятели)
=> За всичко от всички
За нас и този форум
=> Ние сме?
КОНКУРС НА "ГЛОСИ"
=> Правилник и статут на конкурса
АРХИВ - ежемесечен национален конкурс за поезия и кратка проза
=> КРАЕН РЕЗУЛТАТ и архив на финалния арбитраж (февруарска сесия)
===> Конкурс - "Февруарска сесия" - 2008 г.
=> Конкурс - "Мартенска сесия" - 2008 г.
===> Мартенска сесия на конкурса - ФИНАЛ
=> Конкурс - априлска сесия
===> Мартенска сесия на конкурса - резултати
===> Априлска сесия на конкурса - финал
=====> Текстове, участващи във финала
=> Майска сесия на конкурса
===> Майска сесия на конкурса - финал
=> Юлска сесия на конкурса
Loading...